Przezskórna endoskopowa gastrostomia (PEG – percutaneous endoscopic gastrostomy) jest metodą żywienia dojelitowego. Jest jedną z form żywienia dojelitowego u osób, u których żywienie drogą doustną jest niemożliwe lub znacznie utrudnione. U dzieci metoda ta stosowana jest w przypadku przewlekłych schorzeń upośledzających motorykę przełyku. Są to najczęściej choroby neurologiczne (mózgowe porażenie dziecięce, postępujące schorzenia centralnego układu nerwowego, itp.) lub rozrost nowotworowy. Stosowana również u niedożywionych dzieci z przewlekłą cholestazą, mukowiscydozą, wrodzonymi wadami serca czy niewydolnością oddechową. U osób tych żywienie drogą naturalną stanowi zagrożenie aspiracją pokarmu do dróg oddechowych, a ponadto często doprowadza do wyniszczenia.

O szczegółowym zastosowaniu metody przeczytacie w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.

Kliknij, aby przeczytać...

kontakt3